Öncelikle hayırlı olsun, Mac ailesine hoş geldiniz! :) Bu yazıdaki adımları izleyerek yeni Mac’inize çok kolay bir şekilde alışabilir, Mac’e geçiş sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak hala hangi Mac’i alacağınıza karar veremediyseniz, belki de öncelikle “Hangi Mac’i almalıyım?” yazımıza göz atmanız daha da faydalı olabilir. Sözü fazla uzatmadan hemen konuya giriyorum… :)
İlk Kullanım mı? Yoksa ikinci el mi?
Mac’imizi sıfır aldıysak, yani ilk defa biz kullanıyorsak işimiz çok kolay. Çünkü kendi kullanıcı hesabımızı oluşturarak Lion ve iCloud ile birlikte tercihlerimizi ve ayarlarımızı kolayca kullanmaya başlayabiliriz. Eğer ikinci el bir Mac aldıysak, önce kendimize bir kullanıcı hesabı yaratıp (yönetici yetkileriyle) daha sonra da eski hesabı silmemiz daha doğru bir başlangıç olacaktır.
Kullanıcı Hesabı
Kendimize ait bir kullanıcı hesabı ile işlerimizi çok daha kolay ve sorunsuz halledebiliriz. Eğer evde birden fazla kişi aynı Mac’i kullanacaksa, herkes için birer hesap yaratmak en rahat kullanımı sağlar. Böylece herkesin ayarları, tercihleri ve dosyaları kendine özgü olur, hem keyifli bir kullanım sağlanır, hem de karışıklık çıkmamış olur.
Eğer ikinci el aldığımız bir Mac’i kullanıyorsak, satın aldığımız kişiden administrator yani yönetici şifresini mutlaka öğrenmeliyiz. Aksi halde uygulama yüklerken ya da tercihlerimizi değiştirirken sorun yaşayabiliriz.
Kullanıcı hesapları ile ilgili detaylı bilgi almak için Mac101: Kullanıcı Hesapları ne işe yarar? yazısına göz atabilirsiniz.
Ayarlar ve Tercihler
Kullanıcı hesabımızı oluşturduktan sonra Mac’imizi kendi kullanımımıza göre özelleştirmeye başlayabiliriz. Dock’un görünümü, masaüstü arkaplanı, ya da pencereler gibi konularda ya da çok daha detaylı tercihleri değiştirerek Mac’imizi kendi istediğimiz şekilde kullanabiliyoruz.
Bunun için aşağıdaki yazılara göz atarak başlayabilir, ya da Mac101 yazı dizimize göz atabilirsiniz… :)
iCloud
Elbette ki bu yazıda iCloud’dan bahsetmeden olmaz. iOS ailesinde olduğu gibi Mac’te de iCloud artık ayrılmaz bir parçamız olmak üzere. E-posta ayarlarımız, Kişiler (Adres Defteri), Takvimler, Yer İşaretleri (Bookmarks), Fotoğraf Yayını ve Belgeler ve Veriler gibi pek çok konuda tek tek uğraşmak yerine, tek bir hamlede hepsinin kolayca ayarlanmasını ve yedeklenmesini sağlıyor iCloud.
Bu yüzden eğer bir Apple Kimliğimiz varsa, iCloud’u aktif hale getirerek bu verilere hemen ulaşabiliyoruz. Eğer yoksa da, hızlıca almamız da mümkün… :)
Bir sonraki Mac işletim sistemi olan OS X Mountain Lion (10.8) ile bu birliktelik çok daha kuvvetli olacak, ancak bunun için birkaç ay daha sabretmemiz gerekiyor… :)
iCloud hakkında bilgi almak ve bu ayarları yapmak için aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:
- iCloud nedir? Nasıl kullanılır?
- Fotoğraf Yayını hakkında bilmemiz gerekenler
Uygulamalar
Ve işte geldik zurnanın zırt dediği yere. :) Mac’e geçtikten ve Mac’imizi istediğimiz şekilde özelleştirdikten sonra ilk aradığımız şey çeşitli işlerimiz için kullandığımız uygulamalar. Aşağıda bazı temel işler için tavsiye ettiğim birkaç uygulamayı görebilirsiniz:
- İnternet / web: Safari
- Video / Film: QuickTime, VLC
- Müzik: iTunes
- E-posta: Mail
- Adres Defteri: Adres Defteri
- Takvim: iCal
- Uygulama bulmak & indirme: Mac App Store
- Görüntülü sohbet: FaceTime, Skype, Adium
- Basit yazı editörü: TextEdit, TextWrangler
Diğer işlerimiz için çok daha çeşitli uygulamalara göz atmak için her zaman Mac App Store’a göz atabilir, ya da Hangi Mac uygulamalarını kullanmalıyım? yazısına göz atabilirsiniz.
Mac’e yeni geçenler için birkaç ipucu…
Ve bu yazıda son olarak değinmek istediğim şey ise Mac’e geçiş yapanlar için çok faydalı olduğunu düşündüğüm birkaç ipucu. Klavye kısayolları, fare ve trackpad (izleme dörtgeni) kullanımı, pencereler, uygulamalarla ilgili bir çok konuda tavsiyeler ve ipuçlarını paylaştığım yazıya göz atmak için “Mac’e geçiş yapanlara tavsiyeler” yazısına göz atabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Birşeyler yazmak ister misn?