Avusturyalı iki bilim adamı, ışık hızından daha hızlı veri işleyebilen bir işlemci üzerinde çalışıyorlar. Evet yanlış duymadınız, ışıktan daha hızlı işlemci! Bu işlemci seri üretime geçerse işlemci üreticileri hayli zor durumda kalacağa benziyor.
Bir bilgisayar ne kadar hızlı olabilir? Çoğunuzun bildiği üzere bir bilgisayarın hızı, işlemcisinin hızı ile doğru orantılıdır. İşlemcilerin veri işleme kapasiteleri ne kadar hızlı olursa, bilgisayar da o kadar hızlı çalışır.
İşlemcilerin hızları geçtiğimiz yıllara oranla bir hayli yol katetti. Öyle ki, 10 sene öncesinde hayal olarak gördüğümüz hızlara şimdi çok rahat ulaşabiliyoruz. Hatta işlemcilerin çekirdek sayılarını bile artırdık. Peki bu durum daha ne kadar böyle devam edecek?
Evrendeki en büyük sır, işlemcilerin tüm geleceğini inşa etmeyi başarabilecek mi?
Avusturyalı iki bilim adamı bu sürece bir dur demek istiyor. Viyana Teknoloji Üniversitesi'nde görev yapan iki bilim adamı Volkmar Putz ve Karl Svozil, işlemcilerin hızlarının ışıktan daha hızlı olmaması için bir sebep göremiyor!
Dolanıklık
Işık hızı, ışığın saniyede aldığı yolu betimler ve saniyede 300.000 kilometre olarak ölçülmüştür. Bilim adamlarına göre evrendeki her objenin çıkabileceği hızın en üst limiti ışık hızıdır. Pratikte de kütlesi olan hiçbir obje ışık hızından daha hızlı hareket edemez.
Volkmar Putz ve Karl Svozil ise işlemcilerin işleyeceği veriler için ışık hızı limiti olmadığını düşünüyor ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştiriyorlar. Kuantum fiziğinde türkçesiyle dolanıklık, ingilizcesiyle quantum entanglement olarak bilinen bir kavram ise bu iki bilim adamının çıkış noktası.
Dolanıklığın bilgisayar ortamında tasvir edilmiş hali
Dolanıklık özetle, aynı kaynaktan çıkan iki parçacığın durumlarının (state) zıt durumlar olacağını söyler. Bu kavramı işlemci teknolojisine nasıl entegre edecekler bilemeyiz ama işlemci üreticilerinin bu gelişmeden pek de memnun kalmayacağını söyleyebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Birşeyler yazmak ister misn?